OUR PROJECTS

Our homes are a reflection of nature and the subtle qualities therein, projecting their own individual character and reducing the impact on the environment. We use advanced technology, design and materials to minimize the energy demand of our buildings, resulting in high efficiency spaces built around your lifestyle.

Fjall Sol

Energy efficient home exterior and kitchen in Revelstoke BC
Sustainable house exterior in winter, Revelstoke BC

Fjall Sól is an ultra energy efficient duplex home, designed and built for sustainability and conservation. Inspired by the rugged mountainous surrounds, the home embodies mid-century modern architecture with a Scandinavian interior. Thoughtfully designed to minimize snow removal and create spaces that encourage gathering and entertaining, Fjall Sól brings function and form together as one.


Drawing on the expertise of a 20-year efficient building veteran, a vast amount of time and attention was given to developing the ultra efficient building envelope of this home. Combined with an effective vapour barrier and an over-insulated shell, Fjall Sól provides cool temperatures in the summer and an easy to heat space in the winter. The home was crafted using locally sourced labour and materials and, where applicable, was built with natural products left open and naked for the eye to admire.


The main floor has an open concept floor plan, with a centrepiece wood-burning fireplace to encourage gatherings around the ambience of the fire. The cantilevers increase the floor space upstairs and their overhang shades the windows to keep the home cool in the mid summer heat. Strategic roof systems ensure snow is not shed in access and entryways and are designed to house solar thermal panels, oriented for southern exposure and in such a way that snow will not collect on the panels, rendering them useless in the winter when they are needed most.


Fjall Sól celebrates cutting edge design and construction, where every feature incorporates smart, efficient details extending far beyond what meets the eye. This is a home that not only performs well in a northern climate, but functions and ages elegantly.

Fjall Sól is an ultra energy efficient duplex home, designed and built for sustainability and conservation. Inspired by the rugged mountainous surrounds, the home embodies mid-century modern architecture with a Scandinavian interior. Thoughtfully designed to minimize snow removal and create spaces that encourage gathering and entertaining, Fjall Sól brings function and form together as one.


Drawing on the expertise of a 20-year efficient building veteran, a vast amount of time and attention was given to developing the ultra efficient building envelope of this home. Combined with an effective vapour barrier and an over-insulated shell, Fjall Sól provides cool temperatures in the summer and an easy to heat space in the winter. The home was crafted using locally sourced labour and materials and, where applicable, was built with natural products left open and naked for the eye to admire.


The main floor has an open concept floor plan, with a centrepiece wood-burning fireplace to encourage gatherings around the ambience of the fire. The cantilevers increase the floor space upstairs and their overhang shades the windows to keep the home cool in the mid summer heat. Strategic roof systems ensure snow is not shed in access and entryways and are designed to house solar thermal panels, oriented for southern exposure and in such a way that snow will not collect on the panels, rendering them useless in the winter when they are needed most.


Fjall Sól celebrates cutting edge design and construction, where every feature incorporates smart, efficient details extending far beyond what meets the eye. This is a home that not only performs well in a northern climate, but functions and ages elegantly.

Energy efficient home exterior and kitchen in Revelstoke BC
Sustainable house exterior in winter, Revelstoke BC

Salida del Sól

Salida del Sól

Exterior of sustainable house, Nichol Rd Revelestoke BC

Salida del Sol is a home designed for Revelstoke. Using advanced techniques for building envelope design, climate models, and thermal comfort design, this home has been carefully designed to live and perform well in the specific microclimate in which it resides.


The house is oriented with maximum exposure and majority of the glazing to the southerly aspect, to greatly reduce energy costs by embracing passive solar gain and natural lighting. The other aspects of the home have minimal glazing, to insulate for the prevailing winds and harsh winter temperatures. We designed the layout so the living spaces are enjoyed on the southern side of the house and closets, bathrooms, and mechanical on the north. The garage, positioned on the north side of the house, provides a buffer zone to shield it from the northern exposure during the winter.


The bedrooms are separated to optimise privacy, with the master bedroom oriented to receive the early morning sunlight coming from the east. A large southern window and glazed sliding door in the lounge room provide passive solar gain during the winter months and shoulder seasons, and the overhang of the eaves give shade during the summer heat. Operable windows have also been carefully planned for cross ventilation, helping to cool the rooms in the summer and bring fresh air in during any season.


With thorough consideration given to wind patterns, daylighting, orientation and glazing, Salida del Sol ‘opens the sunrise’ for its operation and its occupants.

Exterior of sustainable house, Nichol Rd Revelestoke BC

Salida del Sol is a home designed for Revelstoke. Using advanced techniques for building envelope design, climate models, and thermal comfort design, this home has been carefully designed to live and perform well in the specific microclimate in which it resides.


The house is oriented with maximum exposure and majority of the glazing to the southerly aspect, to greatly reduce energy costs by embracing passive solar gain and natural lighting. The other aspects of the home have minimal glazing, to insulate for the prevailing winds and harsh winter temperatures. We designed the layout so the living spaces are enjoyed on the southern side of the house and closets, bathrooms, and mechanical on the north. The garage, positioned on the north side of the house, provides a buffer zone to shield it from the northern exposure during the winter.


The bedrooms are separated to optimise privacy, with the master bedroom oriented to receive the early morning sunlight coming from the east. A large southern window and glazed sliding door in the lounge room provide passive solar gain during the winter months and shoulder seasons, and the overhang of the eaves give shade during the summer heat. Operable windows have also been carefully planned for cross ventilation, helping to cool the rooms in the summer and bring fresh air in during any season.


With thorough consideration given to wind patterns, daylighting, orientation and glazing, Salida del Sol ‘opens the sunrise’ for its operation and its occupants.

Veccio e Nuovo

Sustainable house drawings and design and finished building in Revelstoke BC

Veccio e Nuovo is Tree Construction’s poster child for beautiful, sustainable housing on an affordable budget. With a demanding budget dictating the design, this project employed extensive use of an integrated design process to achieve a stunning result.


The process of designing and building with a budget goal is difficult. Often single decisions have collateral affects on the budget which can be detrimental to meeting the goal. Strategically designing for the site is one of the most important and overlooked principles in the design process. Veccio e Nuovo met the challenge by adhering to a simple, rectangular building envelope, investing in windows and insulation, and using re-purposed material and smart design features. The floor plan follows a simple orientation of rooms and the windows have been carefully organized to adequately daylight the interior spaces and take advantage of the stunning views of Mt. Begbie, and Macpherson. In addition to light and views, high-quality, strategically placed windows are on “double duty”, also providing solar heat gain which – coupled with a tight building envelope and over-insulation – provides significant energy savings in the winter months. The benefits of investing in good windows far outweigh their upfront costs and lend themselves to ensuring a comfortable thermal gradient within the house.


Another key factor in minimizing the footprint of this build was to ensure the dimension of the foundation matched the Insulated Concrete Form (ICF) system. This approach made the foundation labour lightning fast, substantially reduced material costs and eliminated waste. Using old materials cut to fit and finish out a new space proved to be a far better cost saving than using new material to renovate an old space. This approach also accentuated the old patina of the material, bringing to life a rustic modern vernacular. The re-purposing of material through smart design and careful planning also further reduced the amount of construction waste going to landfills.


The savings in using re-purposed material and smart design features, gave us the option to ‘re-invest’ into other elements or add options such as the covered porch and deck area at the back. This offered a place to take in a sunny morning, sit outside in the rain, and share barbecue nights with friends. Veccio e Nuovo, lives large and fits like a well tailored suit, not too big, nor too small.  A classic, that fits just right!

Veccio e Nuovo is Tree Construction’s poster child for beautiful, sustainable housing on an affordable budget. With a demanding budget dictating the design, this project employed extensive use of an integrated design process to achieve a stunning result.


The process of designing and building with a budget goal is difficult. Often single decisions have collateral affects on the budget which can be detrimental to meeting the goal. Strategically designing for the site is one of the most important and overlooked principles in the design process. Veccio e Nuovo met the challenge by adhering to a simple, rectangular building envelope, investing in windows and insulation, and using re-purposed material and smart design features. The floor plan follows a simple orientation of rooms and the windows have been carefully organized to adequately daylight the interior spaces and take advantage of the stunning views of Mt. Begbie, and Macpherson. In addition to light and views, high-quality, strategically placed windows are on “double duty”, also providing solar heat gain which – coupled with a tight building envelope and over-insulation – provides significant energy savings in the winter months. The benefits of investing in good windows far outweigh their upfront costs and lend themselves to ensuring a comfortable thermal gradient within the house.


Another key factor in minimizing the footprint of this build was to ensure the dimension of the foundation matched the Insulated Concrete Form (ICF) system. This approach made the foundation labour lightning fast, substantially reduced material costs and eliminated waste. Using old materials cut to fit and finish out a new space proved to be a far better cost saving than using new material to renovate an old space. This approach also accentuated the old patina of the material, bringing to life a rustic modern vernacular. The re-purposing of material through smart design and careful planning also further reduced the amount of construction waste going to landfills.


The savings in using re-purposed material and smart design features, gave us the option to ‘re-invest’ into other elements or add options such as the covered porch and deck area at the back. This offered a place to take in a sunny morning, sit outside in the rain, and share barbecue nights with friends. Veccio e Nuovo, lives large and fits like a well tailored suit, not too big, nor too small.  A classic, that fits just right!

Sustainable house drawings and design and finished building in Revelstoke BC

Aspen Lodge

Srathcona-Tweedsmuir School

Aspen Lodge

Srathcona-Tweedsmuir School

School children at Aspen Lodge, Srathcona-Tweedsmuir School (STS)

Aspen Lodge is a unique, eco-friendly classroom nestled in the forest on the Srathcona-Tweedsmuir School (STS) country campus. It combines complex construction with a simple, innovative building, beautifully connected to the outdoor environment. The project brief was to design a classroom facility with an intimate connection to the outdoors, offering a completely different feel to the other spaces within the school, enhancing the integrated learning approach at the core of STS programming.


Featuring floor-to-ceiling glass walls around its perimeter, the facility melds into the forest and provides an awesome visual experience. In warmer months, the walls can be effortlessly bi-folded to remove the barrier between outside and in, and enhance the connection to nature. In line with Tree Construction’s commitment to sustainability, Aspen Lodge utilizes recycled timber, evoking a sense of warmth and reciprocity with the natural surrounds. A clean, elegant wood stove amplifies the comfort and further adds to the ambience of this beautiful and unique learning space.


Completed in 2014, Aspen Lodge has since proven itself to be a well-loved learning facility among the children and is constantly in high demand. Offering an enriched learning experience, it is most commonly used for lectures, meetings, physical activities and art classes. Thoughtful design, meticulous construction and careful material selection combine to create this landmark piece that exists in sync with nature for future generations to learn and be inspired.

School children at Aspen Lodge, Srathcona-Tweedsmuir School (STS)

Aspen Lodge is a unique, eco-friendly classroom nestled in the forest on the Srathcona-Tweedsmuir School (STS) country campus. It combines complex construction with a simple, innovative building, beautifully connected to the outdoor environment. The project brief was to design a classroom facility with an intimate connection to the outdoors, offering a completely different feel to the other spaces within the school, enhancing the integrated learning approach at the core of STS programming.


Featuring floor-to-ceiling glass walls around its perimeter, the facility melds into the forest and provides an awesome visual experience. In warmer months, the walls can be effortlessly bi-folded to remove the barrier between outside and in, and enhance the connection to nature. In line with Tree Construction’s commitment to sustainability, Aspen Lodge utilizes recycled timber, evoking a sense of warmth and reciprocity with the natural surrounds. A clean, elegant wood stove amplifies the comfort and further adds to the ambience of this beautiful and unique learning space.


Completed in 2014, Aspen Lodge has since proven itself to be a well-loved learning facility among the children and is constantly in high demand. Offering an enriched learning experience, it is most commonly used for lectures, meetings, physical activities and art classes. Thoughtful design, meticulous construction and careful material selection combine to create this landmark piece that exists in sync with nature for future generations to learn and be inspired.

UNDER CONSTRUCTION

Bew Residence

Green home on Begbie road under construction in winter, Revelstoke BC

Castillo Residence

Energy efficient traditional home under construction in the snow, Revelstoke BC

von Conrad Residence

Sustainable home under construction in Revelstoke BC